O Μύθος του Υποψηφίου µε τα «Πλεονάζοντα Προσόντα»

O Μύθος του Υποψηφίου µε τα «Πλεονάζοντα Προσόντα»

Όταν αναρτάται μία καινούρια αγγελία εργασίας στη σημερινή αγορά, αποκομίζει μεγάλο μερίδιο προσοχής και αυτό δεν θα πρέπει πια να μας προξενεί καμία έκπληξη. Η τρέχουσα οικονομική ύφεση, φέρει ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή του εργατικού δυναμικού των εταιρειών -συνήθως μέσω απολύσεων ή ευέλικτων μορφών απασχόλησης- και περιορισμό στην πρόσληψη εργαζομένων. Κατά συνέπεια, υπάρχει ένας σημαντικός και αύξων αριθμός ανέργων οι όποιοι διεκδικούν λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

Ως εκ τούτου, πολλοί νέοι άνθρωποι επιλέγουν να επιμηκύνουν τη φοιτητική τους ασυλία περιμένοντας ίσως μία αλλαγή στον επαγγελματικό στίβο και αρκετοί εργαζόμενοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία, με πλεονάζοντα προσόντα διεκδικούν ευκαιρίες προς απασχόληση σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με εκείνα που απολάμβαναν στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει στο 26% αποτελώντας ρεκόρ για τα εγχώρια δεδομένα. Η προκατάληψη ενάντια στους «πολύ καλούς για να’ ναι αληθινοί» εργαζομένους είναι διάχυτη.

Παραδοσιακά, οι υπεύθυνοι προσλήψεων διστάζουν να εμπιστευτούν υποψηφίους με εξέχοντα προσόντα, υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα εκείνοι θα βαρεθούν, ή θα χάσουν γρήγορα το κίνητρό τους με αποτέλεσμα να μεταπηδήσουν σε κάποια άλλη εταιρεία όταν θα παρουσιαστεί μία «καταλληλότερη» ευκαιρία. Έτσι, συνήθως καταλήγουν σε ασφαλείς επιλογές ατόμων που ταιριάζουν απόλυτα στην περιγραφή της εκάστοτε θέσης. Δυστυχώς, όμως, αυτός ο τρόπος σκέψης έχει τοποθετήσει/πετάξει ανείπωτους αριθμούς έμπειρων και καταξιωμένων ανθρώπων στις λίστες των μακροχρόνια ανέργων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια management Berrin Erdogan, οι εργαζόμενοι που θεωρούνται υπερεξειδικευμένοι, στην πραγματικότητα αποδίδουν καλύτερα και σπάνια αναζητούν ιαφορετική θέση απλά και μόνο επειδή νιώθουν ότι κατέχουν περισσότερα προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση. «Οι άνθρωποι δε μένουν ή φεύγουν από μια εταιρεία λόγω των δεξιοτήτων τους, αντίθετα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις εργασιακές συνθήκες», συμπληρώνει η ίδια.

Αντιθέτως, προσλαμβάνοντας εργαζομένους με πλεονάζοντα προσόντα μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό να πετύχει υψηλότερη ποδοτικότητα, να αναπτυχθεί και να αδράξει ευκαιρίες που δε θα μπορούσε ούτε να διανοηθεί στο παρελθόν. Επίσης, υπάρχουν και άλλα λιγότερο προφανή προνόμια όπως το ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν να καθοδηγούν άλλους, να προκαλούν τους συναδέλφους τους να ξεπεράσουν τις παρούσες προσδοκίες και να μεταδώσουν τομείς πραγματογνωμοσύνης που δεν αντιπροσωπεύονταν μέχρι σήμερα στην εταιρεία.

Με ποιον τρόπο, όμως, θα μπορέσουμε με επιτυχία να προσεγγίσουμε υποψηφίους με πλεονάζοντα προσόντα;



* Εξωτερικεύστε με ειλικρίνεια την ανησυχία σας. Εάν εξετάζοντας το βιογραφικό ενός υποψήφιου, εντοπίσετε ορισμένα στοιχεία στην εμπειρία του που σας έκαναν να διστάσετε, ρωτήστε για αυτά. Μην απορρίψετε έναν υποψήφιο επειδή ίσως φοβάστε τα επιτεύγματά του. Αντιθέτως, επενδύστε δημιουργικά μαθαίνοντας πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητες αυτές στη θέση που του προσφέρετε, προσέχοντας να μην επικεντρωθείτε ιδιαίτερα στο παρελθόν. Ανακαλύψτε, τα κίνητρα και τους στόχους του υποψηφίου

* Αναζητήστε γιατί ο υποψήφιος επέλεξε την προσφερόμενη θέση. Γνωρίστε τον υποψήφιο πριν αποφασίσετε να τον απορρίψετε. Μπορεί να υπάρχουν λόγοι που ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θέση, όπως το να επιθυμεί να αλλάξει αντικείμενο εργασίας, να μετακόμισε σε μια καινούρια περιοχή ή το να θέλει να εξισορροπήσει την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή. Έτσι, θα μπορείτε με ακρίβεια να αποφασίσετε εάν ο εργαζόμενος έχει πάθος για τη δουλειά όταν σας εξηγήσει τους λόγους και τα κίνητρα που επέλεξε αυτή τη δουλειά, ή εάν απλά είναι απελπισμένος και πρόθυμος να αναλάβει την πρώτη δουλειά που του προσφέρεται.

* Αναγνωρίστε ότι οι άνθρωποι με πλεονάζοντα προσόντα χρειάζονται λιγότερη εκπαίδευση. Είναι γεγονός πως σε περιόδους κρίσεις, η εκπαίδευση των εργαζομένων αποτελεί ένα από τα πρώτα προνόμια που αφαιρούνται από τους εργαζομένους. Κατά συνέπεια, η εκπαίδευση ενός καινούριου συνεργάτη θα κοστίσει χρόνο και χρήμα που ίσως ο οργανισμός δε διαθέτει. Αντιθέτως, ένας υπερεξειδικευμένος υπάλληλος είναι έτοιμος να αναλάβει καθήκοντα και να προσφέρει στην εξέλιξη των διαδικασιών.

* Προσλήψεις βασισμένες στη συμπεριφορά. Είναι η τελευταία και πιο σημαντική ίσως συμβουλή. Μπορεί κάποιος να διαθέτει πλεονάζοντα προσόντα, ωστόσο να επιδεικνύει εξαιρετική συμπεριφορά και να είναι ιδιαίτερα κινητοποιημένος για τη θέση. Τότε, ίσως θα έπρεπε να του δώσετε την ευκαιρία ειδικά εάν οι άλλοι υποψήφιοι είναι λιγότερο ειδικευμένοι και δε φαίνεται να ταιριάζουν με την εταιρική κουλτούρα. Άλλωστε, οι προσλήψεις ήταν ανέκαθεν δύσκολή υπόθεση. Μερικές φορές είναι αποδεκτό να επιλέγουμε τον άνθρωπο που μας αρέσει περισσότερο.

Εάν αυτός ο άνθρωπος τυχαίνει να έχει και πλεονάζοντα προσόντα, τότε θα ωφελήσει εσάς και την εταιρεία σε μακροχρόνιο επίπεδο. Αφού λοιπόν γίνει η κατάλληλη επιλογή, πρέπει να αναλογιστούμε την ομαλή προσαρμογή του εργαζομένου στην εταιρεία. «Οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες είναι ένας από τους συχνούς λόγους που οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις εταιρείες τους» αναφέρει η Β. Erdogan. Έτσι, θα πρέπει να είμαστε σαφείς με τον εαυτό μας, τον προσληφθέντα αλλά και τον υπόλοιπο οργανισμό σχετικά με τις αρμοδιότητες που περιέχει η δουλειά αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξελιχτεί.

Ιδανικά, λοιπόν, αφιερώνουμε χρόνο ώστε να συσχετίσουμε τους προσωπικούς στόχους του εργαζομένου με αυτούς της εταιρείας, σχεδιάζουμε ένα κοινό πλάνο εξέλιξης και υποστηρίζουμε το στρατηγικό αυτό πλάνο σε όλη την πορεία του. Στη συνέχεια, εξέχοντα ρόλο διαδραματίζει η ευελιξία που προσφέρεται στο νέο εργαζόμενο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να τους επιτρέψουμε να παίρνουν άδεια όταν θέλουν ή να προσαρμόσουμε ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας με βάση τις ανάγκες τους. Επίσης, αν και δύσκολα διαπραγματεύσιμο στη σημερινή οικονομική κατάσταση, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις απολαβές του εργαζομένου. Μπορεί οι συνθήκες να μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα ενός καλού υπαλλήλου με χαμηλές απολαβές, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με την πρόθεσή μας.

Τέλος, το σημαντικότερο στοιχείο που θα αποβεί καθοριστικό στην ένταξη και παραμονή ενός υπερεξειδικευμένου εργαζομένου είναι η αυτονομία στη λήψη αποφάσεων που απαλείφει τυχόν συναισθήματα δυσαρέσκειας και μειονεξίας. Αγνοήστε λοιπόν τους μύθους. Η κοινή λογική υποδεικνύει ότι αυτοί οι άνθρωποι απέκτησαν πλεονάζοντα προσόντα για κάποιο λόγο, πιθανότατα επειδή ήταν εξαιρετικοί εργαζόμενοι.

Πηγή: hrpro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου