Τι έμαθες παιδί μου στο νηπιαγωγείο;

Οι ψυχολόγοι λένε ότι τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι καθοριστικά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και την ψυχική δομή του. Μιλάμε για το σημαντικό ρόλο των γονέων, την ύψιστη σημασία του δεσμού που θα αναπτύξει το βρέφος με τη μητέρα και πολλά άλλα που καθορίζουν την εξέλιξή του μέχρι την ενήλικη ζωή. Μιλώντας για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη σημασία της συναισθηματικής αγωγής δηλαδή της εκπαίδευσης των παιδιών στο να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα είτε τα δικά τους είτε των άλλων. Τι πιο ουσιώδες για ένα παιδί να μάθει να αισθάνεται, να μάθει να ζει...αξία ανεκτίμητη.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα σημαντικά πράγματα μαθαίνει ο άνθρωπος στο νηπιαγωγείο; Παραθέτω ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από το βιβλίο του Robert Fulghum με τίτλο Όσα πραγματικά ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο:
Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο. Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα:
-Να μοιράζεσαι τα πάντα.
-Να παίζεις τίμια.
-Να μη χτυπάς τους άλλους.
-Να βάζεις τα πράγματα εκεί που τα βρήκες.
-Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου.
-Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου.
-Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.
-Να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό.
-Να κοκκινίζεις.
-Ζεστά κουλουράκια και κρύο γάλα κάνουν καλό.
-Να ζεις μία ισορροπημένη ζωή· να μαθαίνεις λίγο, να σκέπτεσαι λίγο, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο.
-Να παίρνεις έναν υπνάκο το απόγευμα.
-Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι και να μένεις μαζί με τους άλλους.
-Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα. Να θυμάσαι το μικρό σπόρο μέσα στο δοχείο από φελιζόλ. Οι ρίζες πάνε προς τα κάτω και το φυτό προς τα πάνω· κανείς πραγματικά δεν ξέρει πώς και γιατί, αλλά όλοι μας μοιάζουμε σ’ αυτό.
-Τα χρυσόψαρα, τα χάμστερς, τα άσπρα ποντίκια, ακόμη κι ο μικρός σπόρος μέσα στο πλαστικό δοχείο, όλα πεθαίνουν. Το ίδιο και εμείς.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε βρίσκονται κάπου εδώ μέσα. Ο χρυσός κανόνας, η αγάπη και οι βασικές αρχές υγιεινής· η οικολογία, η πολιτική, η ισότητα και η υγιεινή ζωή.
Πάρτε μία απ’ αυτές τις συμβουλές, εκφράστε τη με επιτηδευμένη ορολογία ενηλίκων και εφαρμόστε την στην οικογενειακή σας ζωή, στην εργασία σας, στην κυβέρνησή σας, στον κόσμο σας· θα παραμείνει αληθινή, ξεκάθαρη, σταθερή. Σκεφτείτε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος, αν όλοι εμείς – όλοι οι άνθρωποι – τρώγαμε γάλα με κουλουράκια γύρω στις τρεις το απόγευμα και μετά ξαπλώναμε κάτω από τις κουβέρτες για έναν υπνάκο. Ή, αν όλες οι κυβερνήσεις είχαν ως βασική αρχή να βάζουν πάντα τα πράγματα εκεί που τα βρήκαν και να καθάριζαν τις τσαπατσουλιές τους.
Είναι ακόμη αλήθεια, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, πως όταν βγαίνετε έξω στον κόσμο είναι καλύτερα να κρατιέστε από το χέρι και να μένετε μαζί με τους άλλους… []

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου