Η Συναισθηματική Διέγερση στις Σχέσεις των Ζευγαριών

Όταν ερωτεύονται οι άνθρωποι διεγείρονται σεξουαλικά αλλά και συναισθηματικά. Η συσχέτιση αυτή δεν μας εκπλήσσει. Η σεξουαλική διέγερση έχει μία συγκεκριμένη φυσιολογική βάση και μπορεί να επηρεάσει και να επηρεαστεί από οποιαδήποτε άλλη διέγερση, σωματική ή συναισθηματική. Πώς μπορεί η συναισθηματική διέγερση να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί σε μία μακροχρόνια σχέση; Μια ενδιαφέρουσα απάντηση, που προτείνει ο Jordan και η Margaret Paul, είναι η λύση των αντιθέσεων όταν εμφανίζονται με ανοιχτό και όχι αμυντικό τρόπο που αποσκοπεί στη γνώση (Paul & Paul, 1983). Οι αντιθέσεις είναι ασφαλώς αναπόφευκτες, επειδή οι άνθρωποι είναι εξορισμού διαφορετικοί και βλέπουν ακόμα και την ίδια πραγματικότητα, διαφορετικά. Οι διαφορές αυτές γεννούν αντιθέσεις είτε συνειδητοποιούνται είτε όχι.

Σύμφωνα με τους Paul και πολλούς άλλους θεραπευτές ζευγαριών, συνήθως δεν είναι η ίδια η αντίθεση που δημιουργεί δυσκολίες στη σχέση αλλά μάλλον ο τρόπος που τα ζευγάρια τη διαχειρίζονται. Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύουν τον εαυτό τους το κάνουν με ένα από τους ακόλουθους τρόπους: υποχωρητικότητα, (υποχωρούν για να αποφύγουν τη σύγκρουση), έλεγχος (προσπαθούν να αλλάξουν τη γνώμη ή τη συμπεριφορά του άλλου) και αδιαφορία (αγνοούν την αντίθεση). Όταν και οι δύο σύντροφοι προστατεύουν τον εαυτό τους δημιουργούν αυτό που οι Paul ονομάζουν «κύκλους προστασίας», οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για καταστάσεις όπως προβλήματα επικοινωνίας, συναισθηματική απομόνωση, έντονες διαμάχες και αδιάφορη σεξουαλική ζωή.

Η πρόθεση να μάθουμε απαιτεί προθυμία από αμφότερους τους συντρόφους να είναι ανοιχτοί και να μην αμύνονται, πράγμα καθόλου εύκολο. Η πρόθεση αυτή μπορεί να διευκολύνει μια συναρπαστική διαδικασία εξερεύνησης στο πλαίσιο της οποίας το ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπίσει ερωτήσεις όπως: Για ποιο λόγο ο σύντροφός μου έκανε κάτι τέτοιο; Ποιος ήταν ο δικός μου ο ρόλος στη δημιουργία αυτού του προβλήματος; Πώς με έκανε να νιώσω η συμπεριφορά του συντρόφου μου; Η διαδικασία της εξερεύνησης μπορεί να προξενήσει φόβο και πόνο, ιδιαίτερα όταν τα ζητήματα που συζητούνται είναι πολύ λεπτά αλλά τελικά τα αισθήματα που δημιουργεί είναι αισθήματα αγάπης και έρωτα.

* Το κείμενο αντλήθηκε από το βιβλίο της Ayala Malach Pines με τίτλο Couple Burnout, 1996.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/9/10

    ...Καλημέρα Καλλιόπη και καλή επιτυχία σε αυτό το τολμηρό σου ταξίδι...

    ...Η αληθινή αγάπη προϋποθέτει αληθινούς και όχι εικονικούς ανθρώπους...

    ...Ο σημερινός άνθρωπος κουβαλάει τόση λάθος πληροφορία, τόσες λάθος εικόνες - είδωλα που είναι σχεδόν αδύνατο να μπορεί να διακρίνει τι είναι πραγματικά σωστό...

    ...Ο άνθρωπος δεν είναι προγραμματισμένος από τη φύση του να αποδεχτεί την αλήθεια...

    ...Ακόμη και αν μπορούσε κάποτε να βρει την πραγματική αλήθεια, θα έκανε κάτι για να την καταστρέψει, ώστε να μπορέσει να ζήσει με τα ίδια δεδομένα...

    ...Συμπερασματικά, οι σχέσεις είναι πάντα μια ανελέητη μάχη για την τελική επικράτηση του ενός...

    ...το μεγάλο ψάρι, τρώει το μικρό...

    Θανάσης Μακατσώρης
    Πρώην συνάδελφος και φίλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/9/10

    Ίσως η πραγματική και όχι η εικονική αγάπη θέτει τις βάσεις της στην αμοιβαιότητα των συναισθημάτων η ακρίβεια της οποίας σπανίζει. Συμφωνώ ότι η κάθε σχέση είναι μια ανελέητη μάχη- Όμως όχι για την επικράτηση του ενός. Είναι η ατομική προσπάθεια βελτίωσης εαυτού των μελών της για την πρόοδο και των δύο και συνεπώς την θετική εξέλιξη της. Να μπούμε στη διαδικασία να "δούμε" τον άλλο, όχι σαν μικρό ψάρι αλλά σαν συνταξιδιώτη στην πορεία της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/9/10

    Αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω στο σχόλιό σας:

    ...πριν συν ταξιδέψεις πρέπει πρώτα να ταξιδέψεις...

    ...από τα πράγματα που έχεις στη βαλίτσα σου, πρέπει σε κάθε νέο ταξίδι σου να παίρνεις μαζί σου και λιγότερα...

    ...όταν δεν θα έχεις άλλο βάρος επάνω σου, αναρωτήσου αν θέλεις συνταξιδιώτη μαζί σου στο επόμενο ταξίδι σου...

    ...αν θέλεις, να είσαι έτοιμος πρώτα από όλα να προσφερθείς να κουβαλήσεις τις βαλίτσες του...

    ...ένας παντρεμένος...
    Θανάσης Μακατσώρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/9/10

    Το συμμερίζομαι απολύτως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή