Επάγγελμα Φοιτητής: Προκλήσεις και προσκλήσεις μιας νέας ζωής




Τα αποτελέσματα βγήκαν και η είσοδος στο Πανεπιστήμιο είναι γεγονός.  Τι καινούργιο έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρωτοετείς φοιτητές και πώς μπορούν να διευκολύνουν την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα;
Η προσαρμογή στο Πανεπιστήμιο είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία και καθορίζεται από ατομικούς παράγοντες αλλά και από παράγοντες που σχετίζονται με τη νέα κατάσταση. Στους ατομικούς παράγοντες μπορούν να περιληφθούν η ιδιοσυγκρασία του φοιτητή, οι προηγούμενες εμπειρίες προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, οι προσδοκίες και απαιτήσεις της σχολής ή της πόλης που σπουδάζει και η προσωπική  επιλογή και ευαρέσκεια του αντικειμένου  σπουδών του ίδιου.   
Στους παράγοντες που αφορούν τη νέα κατάσταση που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ανήκουν:
§  Η γνωριμία με άλλους φοιτητές και η δημιουργία σχέσεων
To ξεκίνημα στο Πανεπιστήμιο προσφέρει ένα καινούργιο κοινωνικό πλαίσιο. Ο φοιτητής θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων, συναισθηματικών και κοινωνικών καταστάσεων και να δοκιμάσει ένα νέο τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργεί νέες φιλίες, κατανοεί καλύτερα αυτές που ήδη έχει και του δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλών διαφορετικών ανθρώπων, αυτών με τους οποίους ταιριάζει περισσότερο. Άτομα με διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα, από διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και κουλτούρες συγχρωτίζονται και έχουν να προσφέρουν πολλά ο ένας στον άλλο. Οι φιλίες προσφέρουν στο νέο φοιτητή υποστήριξη, σιγουριά κι ευχαρίστηση και τον βοηθούν να γνωρίσει καλύτερα κάποιες πτυχές του εαυτού του.
§  Η απομάκρυνση από το σπίτι για πρώτη φορά
Κάποιοι φοιτητές παραμένουν στην πόλη τους, ενώ άλλοι μετακομίζουν σε άλλες πόλεις.  Ενώ μέχρι αυτή τη φάση η οικογένεια του νέου φοιτητή βρισκόταν κοντά του και είχε τον κύριο υποστηρικτικό ρόλο, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ενός νέου πλαισίου, με νέους όρους παιχνιδιού. Η αίσθηση ότι κανείς πρέπει να αρχίσει από το μηδέν μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους αρκετό άγχος για το αν θα τα καταφέρουν μόνοι τους. Είναι σημαντικό να γίνεται προσπάθεια για αυτονομία από τους γονείς ώστε ο φοιτητής να αποκτήσει σταδιακά προσωπική αίσθηση αυτό-αποτελεσματικότητας και ελέγχου της ζωής του. Συχνά οι γονείς εξακολουθούν να βλέπουν το φοιτητή σαν μικρό παιδί. Έτσι προκαλείται συναισθηματική ένταση και η τάση για αυτονόμηση γίνεται πιο έντονη. Κατά της προσπάθεια για αυτονόμηση,  άλλοι φοιτητές επιλέγουν να «ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους» και να αφήσουν τους γονείς τους έξω από τις λεπτομέρειες της νέας τους ζωής, άλλοι κρατούν τα κανάλια της επικοινωνίας ανοιχτά και κουβεντιάζουν με τους γονείς τους όχι μόνο για τα μικροπράγματα της καθημερινότητάς τους αλλά και για το πώς αισθάνονται και το πώς προσαρμόζονται σταδιακά στη νέα τους πραγματικότητα!
§  Ισορροπία ανάμεσα στις υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας
Μέχρι τώρα η καθημερινότητα των περισσότερων ήταν «πρωινό ξύπνημα, σχολείο, φαγητό, φροντιστήρια, ύπνος» και συχνά δεν έμενε χρόνος για περαιτέρω δραστηριότητες. Τώρα εκτός από το ακαδημαϊκό κομμάτι, οι φοιτητές καλούνται να αναλάβουν ευθύνες και αποφάσεις όχι μόνο σοβαρών αλλά και καθημερινών μικροπραγμάτων που δεν είχαν αντιμετωπίσει προηγουμένως (π.χ. προετοιμασία φαγητού, πλύσιμο ρούχων κλπ.). Για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας απαιτείται αξιοποίηση και καλή διαχείριση των χρημάτων και του χρόνου των φοιτητών.  
§  Αλλαγή στον τρόπο μελέτης 
      Ο τρόπος μελέτης θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τα οποία περιλαμβάνουν τα υποχρεωτικά μαθήματα (βάθος και πλάτος εννοιών και δεδομένων, απαιτώντας ενεργή συμμετοχή στην προσέγγιση και κατανόησή τους) αλλά και τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων (ευκαιρίες εξερεύνησης γνώσεων).
Η νέα αυτή πραγματικότητα είναι αναμενόμενο να προκαλεί άγχος στους νέους ωστόσο χρειάζεται χρόνος και υπομονή αλλά και αξιοποίηση των ευκαιριών και των ερεθισμάτων που δίνονται. Παρά τις όποιες δυσκολίες ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο πρωτοετής φοιτητής, η είσοδος στο Πανεπιστήμιο του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει έναν άλλο τρόπο ζωής, να γνωρίσει καινούργια πράγματα, να αποκτήσει ταυτότητα, λόγο και δύναμη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου