Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο επιτυχημένοι στην εργασία τους;



Προτού απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας διευκρινίσουμε τι εννοούμε με τον όρο «ευτυχισμένοι». Για τους κοινωνικούς επιστήμονες, ευτυχισμένα άτομα είναι εκείνα που βιώνουν συχνά θετικά συναισθήματα στη ζωή τους. Βασιζόμενοι σε αυτό τον ορισμό, οι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους όταν είναι αυτυχισμένοι; Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η απάντηση είναι καταφατική. Οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι απολαμβάνουν πολλαπλάσια πλεονεκτήματα έναντι των λιγότερο ευτυχισμένων συναδέλφων τους. Αυτό λαμβάνει δύο κύριες μορφές, οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια.

  • Επαγγελματική Επίδοση

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να ξεπερνούν σε επίδοση τους λιγότερο ευτυχισμένους με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Καταρχάς, τις περισσότερες φορές καταλαμβάνουν καλύτερες θέσεις εργασίας, θέσεις δηλαδή που τους παρέχουν υψηλά επίπεδα αυτονομίας, νοήματος και ποικιλίας. Έπειτα, από τη στιγμή που βρίσκονται στην εργασία τους, ασκούν το επάγγελμά τους με μεγαλύτερη επιτυχία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ίδιο αποτέλεσμα εμφανίζεται, επίσης, και στις υψηλότερες βαθμίδες των οργανισμών. Οι πιο ευτυχισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών συνήθως έχουν πιο ευτυχισμένους υπαλλήλους να εργάζονται για αυτούς. Και, φυσικά, κατ’επέκταση, οι πιο ευτυχισμένοι υπάλληλοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παραιτηθούν. Εν μέρει λόγω αυτού του γεγονότος, οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται αποβαίνουν περισσότερο επικερδείς. Προφανώς δεν είναι δυνατόν να δίνεται τόση έμφαση στη σημασία της ευτυχίας όταν πρόκειται για την επαγγελματική επίδοση.

  • Εισόδημα

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα εισοδήματα; Ναι, έχουν. Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό ισχύει σε διάφορες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή οι σχέσεις συνδέονται ως προς τη φύση τους, δεν είναι σαφές κατά πόσο οι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα χρήματα επειδή είναι ευτυχισμένοι ή αν γίνονται ευτυχισμένοι επειδή κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Και στις δύο περιπτώσεις η σύνδεση είναι αρκετά ισχυρή.

Τι βρίσκεται πίσω από αυτή την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ευτυχίας και της επιτυχίας στην εργασίας; Όπως στα περισσότερα φαινόμενα της οργανωσιακής συμπεριφοράς, υπάρχουν πολλές απαντήσεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Greenberg, J. & Baron, R.A. "Οργανωσιακή Ψυχολογία και Συμπεριφορά", επιμ.- μτφρ. Αντωνίου Α.-Σ., σελ. 297-298, εκδόσεις Gutenberg (2013). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου