Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω...ο εαυτός μου!


Η σημασία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην επιλογή επαγγέλματος

Χωρίς αμφιβολία, η επιλογή επαγγέλματος αποτελεί μία κρίσιμη απόφαση στη ζωή του ατόμου. Άραγε τι επάγγελμα μου ταιριάζει; Με τι θέλω να ασχοληθώ; Ενδεικτικά ερωτήματα που απασχολούν κάθε έφηβο τη στιγμή κατά την οποία καλείται να επιλέξει την κατεύθυνση των σπουδών του. Αρκεί να σκεφτούμε ότι στο χώρο εργασίας του ένας άνθρωπος δαπανά το ένα τρίτο περίπου της ζωής του για να καταλήξουμε στο ότι «επιλέγω επάγγελμα σημαίνει επιλέγω τρόπο ζωής».


Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της επαγγελματικής απόφασης είναι η αυτογνωσία και η επαρκής πληροφόρηση του ενδιαφερόμενου. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σκοπός του οποίου είναι η επιστημονική υποβοήθηση του ατόμου να πάρει μόνο του τις κατάλληλες γι’ αυτό αποφάσεις, όσον αφορά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Μέσω της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, ο μαθητής ανακαλύπτει τις κλίσεις και τις δεξιότητές του με στόχο το σχεδιασμό της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Γιατί όμως είναι σημαντική η συμβουλευτική υποστήριξη του μαθητή στην επιλογή σπουδών; Οι ραγδαίες εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον και οι συνεχείς αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα σε συνδυασμό με την έλλειψη επιστημονικής βοήθειας και πληροφόρησης έχουν ως αποτέλεσμα την αίσθηση ανασφάλειας των νέων πριν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός βοηθά τους μαθητές στη διερεύνηση του εαυτού και των ταλέντων τους καθώς και στη συνειδητοποίηση των απαιτήσεων των διαφόρων επαγγελμάτων. Η ρεαλιστική αντίληψη του εαυτού και η αποσαφήνιση των προσωπικών τους αξιών, κριτηρίων και επιδιώξεων ενισχύουν τις πιθανότητες επιτυχούς σταδιοδρομίας. Τα οφέλη από την εφαρμογή του θεσμού εμφανίζονται τόσο στο άτομο όσο και στο μελλοντικό εργοδότη ο οποίος έχει το πλεονέκτημα να απασχολεί εργαζόμενους που απολαμβάνουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους.

Η υπηρεσία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού περιλαμβάνει προσωπικές συνεντεύξεις σε συνδυασμό με τη χρήση ψυχομετρικών τεστ (ενδιαφερόντων, ικανοτήτων, προσωπικότητας) με στόχο να καταστήσει ικανούς τους μαθητές να ιεραρχήσουν τις επιλογές τους ανάλογα με τις επιθυμίες τους και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, οι νέοι έχουν επιτύχει μία πρώτη διερεύνηση του εαυτού και των φιλοδοξιών τους, γεγονός που τους προετοιμάζει να επιλέξουν το μέλλον που οι ίδιοι επιθυμούν.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα http://www.chiospress.gr/ , Απρίλιος 2010 και στην εφημερίδα "Πρόοδος", Μάιος 2010

6 σχόλια:

  1. Που ήταν αυτά τα τεστ όταν διαλέγαμε εμείς?

    Τώρα που το μάθαμε...είναι αργά! (ή δεν είναι???)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπύρο σ'ευχαριστώ για το σχόλιο. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον και σίγουρα όλοι μας κάποια στιγμή αναρωτιόμαστε το ίδιο με σένα. Η αλήθεια είναι ότι ο ολοκληρωμένος Επαγγελματικός Προσανατολισμός έχει αναγνωριστεί σαν ανάγκη τα τελευταία χρόνια και γίνονται προσπάθειες να βοηθηθούν εγκαίρως οι νέοι για την καλύτερη γι'αυτούς επαγγελματική επιλογή. Όμως, ακόμα και εκείνοι που έχουν μπει στην αγορά εργασίας μπορούν να διερευνήσουν τις διεξόδους που έχουν ώστε να "ελιχθούν" σε θέσεις που θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους μέσα από τη διαδικασία της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής. Ας μην ξεχνάμε ότι η επαγγελματική ανάπτυξη είναι μία δια βίου διαδικασία στη ζωή του ατόμου οπότε ποτέ δεν είναι αργά για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία και κάποιοι γονείς, για να πάψουν να "σέρνουν" τα παιδιά τους σε επαγγέλματα που ικανοποιούν μόνο τους ίδιους. Τουλάχιστον να μη διαιωνίζεται το πρόβλημα.

    Δεν έχω διαβάσει αν γράφεις κάτι άλλο σχετικό, οπότε συγνώμη αν σε βάζω σε κόπο. Έστω ότι πιστεύω πως ήρθε η ώρα να βρω το δρόμο μου. Τι πρέπει να κάνω για να "σώσω" την παρτίδα της ζωής μου? Που θα βρω τα τεστ που αναφέρεις και πόσο θα μου κοστίσει?

    Υ.Γ. Οι αλλαγές ξεκίνησαν από το όνομα του προφίλ. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεις να επισκεφθείς ένα σύμβουλο (είναι σημαντικό να είναι εκπαιδευμένος στη χορήγηση ψυχομετρικών τεστ) και να συζητήσετε τα ευρήματα των τεστ σε συνδυασμό με τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σου. Το κόστος εξαρτάται από το σύνολο των συναντήσεων και το είδος των τεστ που θα χρησιμοποιηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάλεξε μια δουλειά που σ' αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.

    Κομφούκιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή