Η μετάβαση στην ηλικία των 30 είναι μία συνήθης φάση στην οποία οι άνθρωποι ζητούν επαγγελματική συμβουλευτική, καθώς αποτελεί περίοδο αμφισβήτησης των αξιών και των αποφάσεων της δεκαετίας των 20. Η σταδιοδρομία και οι σχέσεις συχνά επαναξιολογούνται. Οι άνθρωποι μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν παρασυρθεί ή πιεστεί να ακολουθήσουν κάποιο επάγγελμα. Τώρα θέλουν να ασκούν περισσότερο έλεγχο στη ζωή και στη σταδιοδρομία τους. Ένα θέμα που μπορεί να τους απασχολεί είναι η σκέψη αν θα πρέπει να «νοικοκυρευτούν», να έχουν σύντροφο και οικογένεια. Η μετάβαση στην ηλικία των 30 μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τις γυναίκες. Σε αυτή τη φάση τα άτομα είναι περισσότερο έτοιμα να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους δεσμεύσεις απ’ότι μπορεί να ήταν μερικά χρόνια πριν.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλοί στα 30 τους αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι είναι θνητοί. Στο στάδιο αυτό το προσδοκώμενο είναι ότι οι άνθρωποι θέλουν να είναι κατασταλαγμένοι στη σταδιοδρομία τους, σε μία σχέση και σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Όσοι δεν συμμορφώνονται με αυτή την προσδοκία, είτε από επιλογή είτε για άλλο λόγο, μπορεί να έχουν ένα επιπρόσθετο συναίσθημα αποτυχίας, το οποίο και φέρνουν ως θέμα στην επαγγελματική συμβουλευτική.
Από την άλλη, εκείνοι που έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την προσδοκία είναι πιθανό να θέλουν βοήθεια, για να κάνουν σταθερά σχέδια για το μέλλον. Κάποιοι μπορεί να μην σημείωσαν πρόοδο στη σταδιοδρομία τους τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν και χρειάζονται βοήθεια για να κατανοήσουν τα αίτια αυτής της καθυστέρησης. Άλλοι ίσως να δυσκολεύονται στο να διαχειριστούν τις σχέσεις στη δουλειά τους και θέλουν να επανεξετάσουν τις προσωπικές τους δυνάμεις και αδυναμίες και όχι να δουν απλώς αν είναι κατάλληλοι για συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Πηγή: Nathan, R., & Hill, L. (2006). Επαγγελματική Συμβουλευτική: Η Συμβουλευτική Προσέγγιση της Επαγγελματικής Επιλογής και Σταδιοδρομίας (Μτφρ-επιμ, Σιδηροπούλου-Δημακάκου, Δ.). Αθήνα: Μεταίχμιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου