Μάιος…και ενώ ορισμένοι κάνουν ήδη σχέδια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μαθητές και γονείς εντείνουν τις προσπάθειές τους για μία πολυπόθητη θέση στο Πανεπιστήμιο! Πόνος στο στομάχι, πολλές ώρες διαβάσματος και καθημερινή πίεση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το άγχος των πανελλήνιων εξετάσεων πλήττει τη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών με αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία. Οι γονείς περιμένουν να κάνουν μια μικρή απόσβεση των όσων ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, ενώ οι μαθητές να δοκιμάσουν την τύχη τους σε όποια σχολή καταφέρουν να περάσουν.
Τι σηματοδοτεί η επιτυχία στις πανελλήνιες και πόση απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει στο μαθητή ο αποκλεισμός του από την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Το άγχος των μαθητών δεν είναι τίποτα άλλο παρά «μασκαρεμένος» φόβος για ενδεχόμενη αποτυχία στις εξετάσεις. Διαβάζουμε σκληρά στο σχολείο για να επιτύχουμε στη σχολή της επιλογής μας και μεγαλώνουμε με την ιδέα ότι πρέπει να μπούμε στο Πανεπιστήμιο για να έχουμε ένα αξιοσέβαστο επάγγελμα, να ανελιχθούμε ιεραρχικά, να γίνουμε επιτυχημένοι όπως οι γονείς μας και να κερδίσουμε πολλά χρήματα. Συνεπώς, μία αποτυχία στις πανελλήνιες μπορεί να σημάνει και προσωπική αποτυχία;
Μέχρι ενός σημείου, το άγχος είναι δημιουργικό και μας κινητοποιεί σε δύσκολες και προκλητικές φάσεις της ζωής μας να καταβάλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας. Ωστόσο, μπορεί να γίνει επικίνδυνο και να κάνει κακό όταν δεν μπορούμε να το ελέγξουμε γιατί τότε περιορίζει την πραγματική μας ικανότητα για επίδοση και μας κάνει να υποφέρουμε. Το άγχος των εξετάσεων συνήθως συνδέεται με τον φόβο που νιώθουμε μήπως απογοητεύσουμε τους γονείς μας, ή ματαιώσουμε τις προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας. Στα συμπτώματα του άγχους που βιώνουν οι μαθητές την περίοδο των πανελληνίων περιλαμβάνονται η μειωμένη αυτοπεποίθηση, η δυσκολία συγκέντρωσης και οργάνωσης των πληροφοριών αλλά και ψυχοσωματικές δυσκολίες όπως πονοκέφαλοι, κοιλόπονοι, ταχυκαρδία, εφίδρωση, ναυτία, ευερεθιστότητα και δυσκολίες στον ύπνο.
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ο υποψήφιος των πανελληνίων ώστε να αποφύγει όσο το δυνατόν το έντονο άγχος των εξετάσεων και τις δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να έχει στην επίδοσή του; Αρχικά, καλό είναι ο μαθητής να φροντίσει για την καλή του προετοιμασία φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα και οργανώνοντας το χρόνο του αποτελεσματικά. Οι επαναλήψεις μαζί με φίλους και η ανταλλαγή απόψεων μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές. Ακόμη, είναι σημαντική η συζήτηση των φόβων και των αμφιβολιών του με τους γονείς ή άλλα άτομα που μπορούν να ακούσουν. Αναμφίβολα, είναι απαραίτητος ο επαρκής ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή και έστω και λίγος χρόνος μέσα στην ημέρα για χαλάρωση. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, οι μαθητές είναι προτιμότερο να ξεκινούν με τα θέματα που γνωρίζουν καλά ώστε να αποφύγουν την αίσθηση απογοήτευσης που μπορεί να επηρεάσει όλη τους την απόδοση.
Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι πανελλήνιες είναι μία μόνο δοκιμασία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και σε καμία περίπτωση δεν προδιαγράφουν την μετέπειτα ζωή μας. Ακόμα κι αν δεν μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και ευκαιρίες, αρκεί να έχουμε μάθει να τις ανακαλύπτουμε!
Καλή επιτυχία σε όλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου